Espresso Ιδιότητες-Χαρακτηριστικά

espresso ιδιότητεςespresso ιδιότητες

 Οι ευεργετικές espresso ιδιότητες του καφέ αναλύονται παρακάτω:
 
Ενυδατώνει
Ο καφές είναι διουρητικός , καθώς αποτελείται από νερό στο μεγαλύτερο ποσοστό του, που σημαίνει ότι  όσο περισσότερο καφέ προσλαμβάνουμε ημερησίως, τόσες περισσότερες φορές πηγαίνουμε στην τουαλέτα.
Είναι φιλικός με την καρδιά
Σύμφωνα με επίσημες έρευνες που έχουν γίνει σε καρδιακές παθήσεις χιλιάδων γυναικών στην Καλιφόρνια, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το απόσταγμα του καβουρντισμένου καφέ ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων κατά 24%.
Είναι κατά του καρκίνου
Σύμφωνα πάλι με έρευνες που έχουν διεξαχθεί στην Ιαπωνία, επιστήμονες  κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα ελαχιστοποιούν κατά το ήμισυ την εμφάνιση καρκίνου στο πάγκρεας, όπως πίστευαν παλαιότερα.
Αυξάνει τις αθλητικές επιδόσεις
Επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η προσθήκη καφέ στους υδατάνθρακες που καταναλώνουν οι αθλητές μετά την προπόνηση αυξάνει κατά 60% την ανάκτηση της μυϊκής τους δύναμης.
Καλύτερα σκέτος καφές παρά με γάλα
Παλαιότερα πίστευαν πως ο καφές μείωνε την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, αλλά τελικά αυτό συμβαίνει μόνο όταν κάποιος προσθέσει γάλα στον καφέ του.
Διεγείρει τις αισθήσεις
Είναι γνωστό σε όλους ότι μία κούπα καφέ διεγείρει τις αισθήσεις, κυρίως τις πρωινές ώρες, αλλά μην ξεχνάμε ότι "παν μέτρον άριστον", καθώς η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και πολλά άλλα.
Τονωτικές ιδιότητες
Δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα  τονώνουν την εγκεφαλική λειτουργία με αποτέλεσμα να κάνει καλό και στη νόσο του Αλτσχάιμερ.
 
Διαβάστε περισσότερα για τις espresso ιδιότητες κάνοντας κλικ εδώ.
 

Τα βασικά κριτήρια του καλού espresso καφέ σχετίζονται με τις espresso ιδιότητες :
1. την γεύση δηλ. την αντίληψη του καφέ στο στόμα μας που εξαρτάται από την οξύτητα και το άρωμα.
2. το άρωμα δηλ. την αίσθηση της όσφρησης που συνεργάζεται στενά με την αίσθηση της γεύσης.
3. την οξύτητα το πιο επιθυμητό χαρακτηριστικό του καφέ , διότι είναι το ερέθισμα για την ενεργοποίηση της αίσθησης της γεύσης και συνεπώς και της όσφρησης.
4. την πυκνότητα δηλ. την υφή του καφέ στο στόμα και αφορά την βαριά και πηκτή αίσθηση στη γλώσσα

Πως ξεχωρίζουμε τον καλό καφέ:

1.Την όψη: Η κρέμα θα πρέπει να είναι πυκνή, χρώματος καστανού με πολύ λεπτές καφέ γραμμές. Φυσαλίδες και μεγάλες φουσκάλες είναι ανεπιθύμητες.

2. Το άρωμα: Θα πρέπει να είναι έντονο και να θυμίζει αρωματικούς τόνους λουλουδιών, φρούτων , ξηρών καρπών, σοκολάτας , μπαχαρικών κ.α.
3. Τη γεύση: Θα πρέπει να είναι έντονη ,πυκνή και βελούδινη

 

Είδη καφέ

1. Τούρκικος-Ελληνικός
2. Γαλλικός
3. Στιγμιαίος
4. Εσπρέσσο
5. Ντεκαφεϊνέ
6. Αρωματισμένος

Οι υπόλοιποι καφέδες παίρνουν τα ονόματά τους από τις μηχανές, τα σκεύη, ή τα επιπλέον υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους. π.χ. καπουτσίνο, ναπολιτάνε, μόκα, καφές σε pot κ.α

Είδη espresso
 1. Εσπρέσσο κανονικός (σκέτος)
2. Εσπρέσσο cappuccino : εσπρέσσο με αφρόγαλα ή κρέμα γάλακτος
3. Εσπρέσσο Cappuccino chiaro: ελαφρύς καπουτσίνο με λιγότερα γραμμάρια καφέ
4. Εσπρέσσο Cappuccino scuro: βαρύς καπουτσίνο με περισσότερα γραμμάρια καφέ, με σκούρο χρώμα
5. Εσπρέσσο Freddo: κρύος εσπρέσσο με παγάκια σε ψηλό ποτήρι
6. Εσπρέσσο Doppio (διπλός) : με διπλή δόση καφέ εσπρέσσο
7. Εσπρέσσο Macchiato (σημαδεμένος) : κανονικός εσπρέσσο με 1 κουταλιά σούπας χτυπημένο γάλα
8. Εσπρέσσο Coretto : κανονικός εσπρέσσο με την προσθήκη κάποιου οινοπνευματώδους ποτού ή λικέρ
9. Εσπρέσσο Lungo ή Americano : κανονικός εσπρέσσο με προσθήκη ζεστού νερού
10. Εσπρέσσο Ristretto: δυνατός εσπρέσσο. Ο καφές διαλύεται σε λιγότερο νερό και σερβίρεται σε μικρότερο φλιτζάνι.
11. Εσπρέσσο Mochaccino : εσπρέσσο καπουτσίνο με σοκολατένιο αφρόγαλα
12. No fun: ντεκαφεϊνέ εσπρέσσο

 

Συμπέρασμα ότι υπάρχουν αρκετά θετικά αποτελέσματα όσο αφορά τις espresso ιδιότητες.